Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście niekorzystny?

Niekiedy skorzystanie z porad dietetyka to bardzo dobre rozwiązanie. Z jakiej przyczyny? Ponieważ na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą jedzenia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne również są szkodliwe dla alergików. Wskutek tego przed przemianami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca rozmaite testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, ponieważ nie pragną się potwierdzać że mają jakikolwiek kłopot. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że błyskawicznie zdobędziemy ładną i szczupłą posturę. Jednakże prawda bywa absolutnie inna i raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje czy też po prostu nie mamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest stosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiego powodu? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że stosowna ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał i zaczyna się chronić kiedy tylko jest ich mniej. Wrażliwość na gluten Ta obrona skutkuje znacznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, przede wszystkim, jeśli znienacka zjemy nadmiernie niemało. To podstawowy błąd odchudzających się, lepiej więc rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*